måndag 13 augusti 2012

Vad som komma skall...

Kom an då hösten... jag väntar på dig!! Jag älskar hösten... Det är då jag spenderar allra mest tid i trädgården. Jag gillar den höga luften, att orken liksom räcker lite längre, det är svalare och det bästa av allt, mindre gräsklippning och ingen pollen allergi. Högsommarn med gräspollen är inget jag gillar speciellt mycket (har både astma och allergi) och därför är det något speciellt med hösten för mig och jag vurmar enormt för de sensommarblommande växterna som rudbeckior, perovska, salvia och fina grasila gräsvippor.

Jag har tre större projekt på gång för kommande höst och vår. Dels är det framsidan som skall göras klart. Ena rabatten är ju klar, mina funderar kring den delen kan du läsa om här och här. Rabatten (höger sidan på bild) är ganska lång, kanske 10 meter och 1 meter närmast huset och kanske 2-2,5 längst in mot häcken. Här tänker jag mig en blandning av buskar och gräs samt perenner. Eftersom buskarna jag tänkt sätta, smällspirea (summerwine), mörkbladig fläder (black beuty) samt magnolia Susan alla blir väldigt eller ganska stora och kommer skugga undervegitationen så blir det skuggtåliga perenner som hostor och skuggblad närmast huset där solen kommer skuggas mest. Närmare grannen blir det flikrabarber, rudbeckior, temynta, astilbe och gräs. Hoppas på en cool kombo med blad som kontrasterar.

På baksidan har jag ett tomt kanvasblad just nu... en häck skall upp och min blomsterkornell planteras mot provodlingsrabatten i bakkant mellan blodbokarna. Sen vad? ingen aning. Vad skall jag sätta för häck tycker ni? Häcken skall planteras som ett v mot provodlingsrabatten och paradrabatten (som min mamma så fint kallar den). Lite rosor, gräs.... hmmm det finns så mycket fint så det är svårt att välja.

Sedan har vi området runt sandlådan som måste fixas till. Till och börja med skall det bli grus runt hela området inramat med samma kantsten som i resten av trädgården, barnens bord skall stå där så att de kan duka upp med alla fina sandkakor på bordet. Ett träd skall planteras, funderar på äppel men det är så många träd jag vill ha in i trädgården att jag får beslutsångest. Några perenner skall planteras under, funderar på hostor och mörkbladig ormskägg under... Ätbara buskar som blåbär, vinbär och jordgubbar har de bakom lekstugan och om något (kanske några) år så även en ny hallonhäck så mer ätbart behövs inte.

Roliga projekt att sätta fart med alltså. Jag ser helheten komma mer och mer i trädgården och det är så roligt.

Bilder: privata.

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag måste först svara på din fråga, medans jag kommer ihåg den och har papperen framme, sedan skall jag läsa dina inlägg.
  Isabelle är en buskros och kan även användas som klätterros, står det. Här fick den tydligen ingen bra start, och är endast kanske 80 cm efter 3:e sommaren, och det är ett par styva grenar som "kilat iväg", så man kan tänka sig, att rosen inte blir särskilt buskig. I så fall kanske man får sätt tre i en grupp. Det är en Poulsenros.
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Det ser ut att bli toppenfint runt sandlådan! Perfekt med ett mindre träd där och en liten mjuk övergång från gräsmattan. När det gäller häck är kanske buxbom finast, men vem vågar satsa på buxbom i dessa tider av svampangrepp? Jag är lite svag för grannens måbärshäck, den verkar gå att forma hur som helst, men det är kanske ett alltför "gammalmodigt" val?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måbär funderar jag också på då jag tror att den är mer lämpad för vinden och klimatet i övrigt här på åkern. Sedan verkar den gå att trimma tunn vilket är ett måste.

   Isabella låter bra, hellre raka grenar än rosor som hänger och man måste stå på knä för att se blommorna :-).

   Må gott!

   kram
   Nina

   Radera
 3. Oj! Oj! Vad härligt att ha möjlighet att påverka hur trädgården ska se ut på sikt. Oxå oro såklart! Planterar du rätt träd? Päron? Äpple? Magnolia? Högt? Lågt? Usch! Vilket val man gör ? Känn efter och gå på känsla!

  Kram och kom snart:)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Ett inlägg till: ta bort din ordverifiering! Du vet säkert inte att du har det! Det är supersvårt att kommentera framförallt om man använder mobiil

  :)

  SvaraRadera