lördag 26 maj 2012

nyplanterad thujahäck... rosknoppar och annat...

För tre år sedan planterade vi avenbok mot allmänningen samt mot ena grannen. Häcken har tagit sig väldigt dåligt, dels på grund av de hårda vintrarna men sorken verkar också gilla att kalasa på rötterna, ingen vidare kombo. Nu i vår fick vi nog och beslutade att byta ut häcken mot allmänningen till Thuja Brabant. Jag har alltid varit emot Thuja egentligen utan annledning men nu när de är på plats så är jag mer än nöjd. Riktigt snyggt och den ger en häckkänsla på en gång!!

För övrigt så börjar trädgården vakna och rosorna har kommit igång bra. Rabatten mot huset är minst tre veckor före resterande trädgård, där blommar redan iris, blågull, näva och en orange växt jag glömt namnet på.


Här har jag satt Boursaultrosen Madame de Sancy-Parabère. Boursaultrosor är ovanliga och nästintill tagglösa. (man tror att det är en blandning av bergsros och kinaros). Den blommar tidigt, ofta tidigare än de engångsblommande rosorna. Köpte denna av en rosbekant förra och den finns ej att köpa komersiellt i handeln vad jag vet. Det är första gången jag får se henne blomma... längtar.

Provrosorna har tagit sig väldigt bra och snart kommer det nog knoppar... jag längtar.
Jag har delat en näva och satt ut mellan rosorna och så har jag satt ekorrgräs som skall vara ett-årigt men som verkar trivas hos mig och kommer igen år efter år.

Nästa vecka ska vi beställa grus till rosengården. Det kommer bli så vackert och dessutom väldigt mycket mer lättskött. Som det är nu så är det en ständig kamp mot gräset som vill in i rabatterna samt väldigt tidsödande att klippa gräs och kantklippa.

2 kommentarer:

  1. Så fint ni börjar få det! Ser fram emot rosblomningen. Hos oss kommer det också knoppar... Massor!
    Ha det bäst kram Hélena

    SvaraRadera
  2. Med en nybliven rosenpassion kommer jag följa framväxten med stor nyfikenhet. Fin helg!

    SvaraRadera