tisdag 12 juli 2011

Citronpaj med mascarponekräm



Idag hade vi besök av goda vänner och till barnens förtjusning så gjorde vi hembakad pizza samt till efterrätt en ljuvligt god citronpaj med mascarponekräm.
Efter att semestern börjat allt annat än bra så kände vi att goda vänners lag ackompanjerat med god mat kanske skulle få oss att tänka på annat i några timmar.

Citronpajen är hyfsat krånglig att göra men värd varenda sekunds jobb. Man gör skalet för sig och kokar citronkrämen för att sedan låta krämen stelna i skalet innan servering.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
1 st ägg

Fyllning
6 st äggula
2 st ägg
250 g smör
4 dl strösocker
4 st citron

Mascarponekräm
2-2.5dl vispad grädde
125gram mascarpone
vaniljsocker och floursocker efter smak.

Börja med pajdegen. Blanda vetemjöl, socker och smör till en smulig deg, blanda i ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20minuter innan du försiktigt kavlar ut degen och klär en form med löstagbar botten. Ställ i kylen igen och låt stå i ca 30minuter.
Under tiden sätter du ugnen på 225grader och sedan börjar du med citronsmeten.
Dela äggen och vispa ihop till en smet, smält smöret och blanda sedan med sockret och skal samt saft ifrån 4st citroner. Blanda samman alla ingredienser och låt sjuda på ganska svag värme i ca 15minuter. Ha en bra kastrull, smeten bränns lätt och vispa under hela tiden smeten. När smeten tjocknat ordentligt så tag av ifrån plattan, häll genom en finmaskig sil och låt svalna i en skål.
Nagga pajskalet innan gräddning och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
När både pajskalet och citronkrämen svalnat så häll krämen i pajskalet och ställ i kylen.

Mascarponekrämen.
Vispa grädde och blanda sedan med mascarpone, vaniljsocker samt floursocker till en smet. Om krämen blir för tjock så späd med ovispad grädde tills det blir bra konsistens.

receptet kommer ifrån alltommat och här kan ni läsa orginalet.

1 kommentar:

  1. Låter hur gott som helst! Måste prövas! Hoppas att det inte var något allvarligt som hände på semesterstarten och att den blir bättre.
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera