söndag 31 juli 2011

On request...


Välkommen på en rundtur hos mig. Det var väldigt länge sedan jag visade bilder på
trädgården. Den enda anledningen är att jag verkligen inte haft tid med trädgården i år och
därför ser det också ut därefter. Våra tankar med rosengården har blivit satta på hold på grund av olika anledningar och det känns inte så jättekul att visa upp. Ni får blunda över ogräset. Delvis är det jättefint så jag fokuserar på dessa delar.

Här kommer man in i trädgården. New Dawn och Awakening som stoltserar på vardera sida, dock nästan överblommade just nu. Dessa har verkligen tagit sig bra i år och drar iväg långa långa skott.

Bilder på den nya rabatten för i år. Eller den är förlängd på båda sidor. Nästan allt har tagit sig jätte jättebra, vilket är kul.

Jag gillar mitt rostiga torn som ger lite platina till rabatten.

Eden ros i sällskap av kärleksört och något orange som jag inte kommer ihåg namnet på.

Fina färger ihop...

Smarty längst ut på kanten.

Rhapsody in Blue trivs verkligen. En jättevacker ros.

Eden Rose med rödbladig perukbuske, jättefint tycker jag.

Smarty igen...

Polish Spirit, en ny klematis för i år som har en fantastisk färg.

Köksträdgården... i många pallkragar gapar det tomt. Till nästa år skall jag så mer har jag lovat mig själv.

Mina tomater och gurkor. Dom växer så det knakar.



Sist mitt stilleben som står på altanen med alla olika växter som just nu står i karantän. Några för att de inte mådde bra där de stod och väntar på ny plats och några för att jag inte hunnit plantera dom innan. En mix max av olika växter helt enkelt.

söndag 24 juli 2011

Gardenparty med goda vänner och god mat...

Igår hade vi garden party här hemma med goda vänner och deras barn. Det var en riktigt lyckad och trevlig kväll med massa skratt, god mat och trevligt sällskap. Vi grillade rödvinsmarinerad karre och till det bjöd vi på: sangria, fyra olika sallader, kapriskräm, tsatsiki, nybakta baguetter, ruccola smör och parmesan kex. Till efterrätt så blev det den utsökta kladdkakan med madeira och kardemumma inkokta päron med lättvispad grädde. Barnen åt hemgjorda hamburgare med massa god tillbehör och de fick marängsviss med fruktsallad till efterrätt. Här kommer bilder ifrån kvällen, recept på maten kommer under veckan.



Sangria:
1 flaska rött vin
5 dl apelsinjouice
1 liter bubbelvatten
Skivade apelsiner, citroner och äpplen
Massvis med is.








Tomatsallad:

1 kg små tomater (typ körsbärs eller mindre sorter) gärna olika färger och former så ser det trevligare ut.
ca 1/2 tsk socker
ca 1/2 tsk salt
Svartpeppar
1 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
1 msk Tranbärs balsamico

Blanda ovanstående ingredienser och låt stå i kylskåp och gotta sig. Denna går jättebra att göra i förväg då tomater behöver tid för att dra till sig marinaden.

Toppa med basilika blad. Jag brukar ha mozzarella till också om jag inte serverar fler sallader än denna vid en måltid.

Ursprungsreceptet kommer ifrån: Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.
Men som vanligt så ändrar jag recepten efter tycke och smak.



Kapriskräm:
2 dl Creme Fraiche
1 tsk dijonsenap
Hackad kapris. Jag brukar använda äppelkapris för den är trevligare.




Tsatsiki:

1 Gurka
2-3dl tjock grekisk yoghurt
1krm peppar
1krm salt
1msk olivolja
1msk vitvinsvinäger

Hyvla en gurka på det grövsta på ett rivjärn och salta. Låt rinna av i en sil.
Blanda med grekisk yoghurt, olivolja, peppar och vitvinsvinäger.





Ruccolasmör

Mixa 100gram rumsvarmt smör med en stor näve ruccola, salt och peppar. Ställ i kylskåp och låt kallna. Ruggigt gott till citronbagguetter.


onsdag 20 juli 2011

Fisk som alla gillar + balkongodling på liten yta...



Panerad flundra tror jag nästan alla gillar, i vår familj är vi riktiga fiskfantaster och bäst av allt är det enklaste. Panerad flundra med kokt nypotatis, dansk remouladsås och citron. Så enkelt men så gott....

Världens godaste remouladsås gör du enkelt själv:
1/2dl majonäs
1dl bostongurka på burk
citronsaft från en halv citron ca
salt och peppar efter behag

Från det ena till det andra. Min mamma har grönare fingrar än någon annan jag känner. Hennes balkong är en blommande oas. Här kommer lite bilder, detta är verkligen vackert och bevisar att det går både att odla gurka, tomater och klematis på en balkong.








Bilder: privata.

tisdag 12 juli 2011

Citronpaj med mascarponekräm



Idag hade vi besök av goda vänner och till barnens förtjusning så gjorde vi hembakad pizza samt till efterrätt en ljuvligt god citronpaj med mascarponekräm.
Efter att semestern börjat allt annat än bra så kände vi att goda vänners lag ackompanjerat med god mat kanske skulle få oss att tänka på annat i några timmar.

Citronpajen är hyfsat krånglig att göra men värd varenda sekunds jobb. Man gör skalet för sig och kokar citronkrämen för att sedan låta krämen stelna i skalet innan servering.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
1 st ägg

Fyllning
6 st äggula
2 st ägg
250 g smör
4 dl strösocker
4 st citron

Mascarponekräm
2-2.5dl vispad grädde
125gram mascarpone
vaniljsocker och floursocker efter smak.

Börja med pajdegen. Blanda vetemjöl, socker och smör till en smulig deg, blanda i ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20minuter innan du försiktigt kavlar ut degen och klär en form med löstagbar botten. Ställ i kylen igen och låt stå i ca 30minuter.
Under tiden sätter du ugnen på 225grader och sedan börjar du med citronsmeten.
Dela äggen och vispa ihop till en smet, smält smöret och blanda sedan med sockret och skal samt saft ifrån 4st citroner. Blanda samman alla ingredienser och låt sjuda på ganska svag värme i ca 15minuter. Ha en bra kastrull, smeten bränns lätt och vispa under hela tiden smeten. När smeten tjocknat ordentligt så tag av ifrån plattan, häll genom en finmaskig sil och låt svalna i en skål.
Nagga pajskalet innan gräddning och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
När både pajskalet och citronkrämen svalnat så häll krämen i pajskalet och ställ i kylen.

Mascarponekrämen.
Vispa grädde och blanda sedan med mascarpone, vaniljsocker samt floursocker till en smet. Om krämen blir för tjock så späd med ovispad grädde tills det blir bra konsistens.

receptet kommer ifrån alltommat och här kan ni läsa orginalet.

lördag 9 juli 2011

ost...

Det är något speciellt med ost.... en krämig chevre på getost som smälter i munnen eller en sträv St Agur som får smaklökarna att dansa salsa. Alla har de något som tilltalar olika personer, det är det som är tjusningen med ost tycker jag. Jag lånade en ostbok på biblioteket innan semestern som jag nu läser. Jag tycker det är lika roligt att laga mat, äta mat som att läsa om mat, så faktaböcker som den nedan hamnar ofta på nattduksbordet. Det känns som en lyx att nu själv kunna välja lektyr. Detta efter Kotlers marknadsföringsbok a 1100sidor, eller ännu värre den ofattbart konstigt skriva projektledarboken som jag tvingades genomlida och som klassen under en lektion konstaterat att ingen kan ha korrekturläst.

Till gårdagens ostfrossa så hade jag gjort i ordning lite olika tillbehör. Det nyaste som jag verkligen rekommenderar och själv tycker är gott till ost är smaksatta balsamvinäger. Igår hade vi den lite söta och otroligt goda tranbärsbalsamvinägern och en lite mer balanserad vinäger gjord på dadlar. Testa att doppa osten i balsamvinägern och ta en bit serrano eller prosciutto till, makalöst gott.

Nu måste jag bara komma på rätter att använda osten som blev över till..



Osten:
Saint albray - Frankrike - Ko
La Tur - Italien -Ko, får och get
Chevre - Frankrike - Get
Saint Agur - Frankrike - Ko
Pecorino med tryffel - Italien - Får
Tallegio med tryffel - Italien -Ko
Brieost - hong (hittade ingen annan brie när jag upptäckte att jag glömt brie).

Tillbehör:
Päronkompott
Katalansk fikonboll
Fikonmarmelad
Gröna Oliver

Vinäger:
Dadelbalsamvinäger
Tranbärsbalsamvinäger

Chark:
Coppa
Prusciutto





Bilder: privata.

Gnocchi... en hel vetenskap...

För några dagar sedan så försökte jag mig på Italienska Gnocchi för första gången, det blev sådär om jag ska vara ärlig. Jag hade inte vägt potatisen mot resten av ingredienserna vilket resulterade i en väldigt lös smet som inte gick att få till små smala Gnocchi utan blev mer som kroppkakor istället. Smakmässigt var det inget fel och tillbehören med den enormt goda lättstekta panchettan och edamamer bönan samt Pecorinoosten gjorde att den misslyckade gnocchin kompenserades mer än väl. Det var riktigt riktigt goda smaker som möttes. Det krävs dock mer övning innan jag får till en perfekt Gnocchi. Jag hittade dock detta inslag som jag önskar att jag hade sett innan jag gjorde mina gnocchi. Titta här så får ni se hur man ska göra. En passatutto verkar ju genialisk, finns de i Sverige? Receptet gjorde jag om men på ett ungefär som detta ifrån allt om mat.

Trevlig lördagskväll på er alla. För mig och maken väntar snart en härlig ostbricka, päronkompott, fikonboll + marmelad samt ett gott vin när barnen gått och lagt sig. Igår hade vi bröllopsdag men efterrätten blev så sen att vi hann aldrig med osten så den blir idag istället.


Bild: privat.

onsdag 6 juli 2011

sandwich passar bra en varm kväll...

Jag gillar värme och sol men det är mindre roligt när man fortfarande jobbar. Igår när jag kom hem var jag så trött och varm, inte alls hungrig. Vi gjorde därför iordning sandwich med skinka, hallomi och färska fikon, plus lite honung. Vi penslade brödet med olivolja och så till hade vi lite stekt halloumi samt sallad. Jag är så glad att machésalladen blivit skördeklar, den är min absoluta favorit.

Skinkan jag använde var en Westfalisk skinka som är kallrökt och jättegod. Jag hade över från när min mamma var här förra helgen och jag bjöd henne på överaskningsmiddag.



På kvällen tog jag ut kaninerna så de fick skutta runt i trädgården med sele. Vi håller på och bygger betesburar till kaninerna men de är inte klara ännu. Våra stora dotter är väldigt intresserad av kaninhoppning så det har vi tänkt att prova på när de blivit lite större.




och så sist när bilder ifrån trädgården här man inte ser allt ogräs...


Hit längtar jag. Här ska jag sitta och slappa och dricka lemonad på semestern.

White Night och lammöron, riktigt fint ihop.

Gallicorna har snart blommat över, vilken tidig och snabb blommning det varit i år.

tisdag 5 juli 2011

Kvällspromenad bland ängar av sockerärtor...





Efter middagen som jag kommer till senare så tog vi en långpromenad, jag, F och lilla L som satt i sin monstertruck vagn... tillika en helt vanlig sittvagn. Vi gick ganska långt, kanske 8km. Efter ett tag så gick vi längst ängar och när vi tittade närmare så såg vi att det var längst ängar av sockerärtor. Jag har aldrig sett något liknande. Visst måste det var för gröngödning? Lite häftigt tycker jag det var.

Efter promenaden så tog jag ett varv i trädgården och vattnade. Jag konstaterade att det kommer behövas många timmars ogräsrensning nu när semestern börjar innan det ser anständigt ut igen, häcken behöver beskäras, landen rensas, klematis bindas upp, land breddas, plantor flyttas osv. Bilder kommer när jag fått ordning lite mer iallafall. Nästa månad ska vi börja med rosengården och lägga grus, det känns som att det är det viktigaste, gräset letar sig nämligen in överallt i rosengården och det är så svårt att klippa, det är en hel del kvar innan det är klart men samtidigt så känner jag ingen panik, det finns ingen anledning, jag har heller ingen brådska.

F har semester och när jag kom innanför dörren så möttes jag av en otroligt härlig doft av ragu på nötfärs, morötter, lök, vitlök, tomater och rödvin. Jag älskar verkligen alla slags ragu, det är så underskattat på något sätt. Många tror att det är krångligt bara för att det tar lite tid men det är både lätt och gott. Innan vi tog i rödvinet så tog vi bort en portion till lilla L.

Portioner: 4

400 g pappardelle
400 Nötfärs
Vitlök efter tycke och smak, vi använder alltid torkade vitlöksflagor för jag får ont i magen av färsk vitlök.
1 gul lök skalad och finhackad
1 dl extrajungfruolja
2 msk tomatpuré
1 morot skalad och finhackad
1 rosmarinkvist
2 dl rött vin
1/2 burk krossade tomater
Salt
Svartpeppar
Strösocker

Börja med att skala och hacka löken, skala moroten och tärna till fyrkanter. Fräs löken i oljan tills den blir mjuk, tillsätt vitlök mot slutet om du har torkad, annars så bränns den så lätt. Lägg undan löken i en skål medans du bryner köttfärsen. När köttfärsen är klar så lägger du i allt i en gryta tillsammans och då även morötterna samt rosmarinen. Låt steka en stund och ha sedan på de krossade tomterna, när tomaterna reducerat ned lite så har du i vinet och låter allt småputtra i ca 1timme. Ha i lite mer vin allternativt vatten om grytan kokar tort. smaka av med salt, peppar och socker.

Värm pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna. Blanda ragun med pastan och servera med grönsallad och massa parmesanost. Underbart gott!!!


Bilder: privata.