onsdag 3 mars 2010

Rosengården och trädgården vid Rudolf Steiner seminariet i Järna.

Den 25 Juli förra året så åkte vi hela familjen på en tur till Järna och Rudolf Steiner Seminariets trädgård, det jag framförallt ville se var deras rosengård som är magnifik. Jag har gått i skolan ett stenkast därifrån så för mig hör det till att åka dit någon gång om året med barnen och leka på skolgården eller besöka höst/vår marknaderna. Gungorna går inte av för hackor och barnen älskar att leka där, precis som jag gjorde när jag var liten.

Rosengården skapades för ungefär 15år sedan. Jag gick i 8-9:an och kommer ihåg hur det såg ut när det var nyplanterat. Rosorna är enligt mina efterforskningar skänkta till seminariet av den Bulgariska utrikesministern i samband med öppnandet av Kulturhuset. Rätta mig dock om jag har fel, det är hörsägen och kanske inte stämmer 100%. De blev skänkta till seminariet i alla fall.
Jag hittade även ett inlägg hos Slottsträdgårdsmästaren där han skriver om rosariet i Järna. Här kan ni läsa det inlägget med otroliga bilder.


Bilder ifrån vita husets trädgård och på väg ned mot Nibble handelsträdgård. Riktigt vackra vyer.


En underbar kombination av Rysk Marthon och lammöron. Samma kombination ska jag ha i den vita delen av vår rosengård. Det blir magnifikt. Fröerna är precis sådda så uppdatering om detta kommer.


Pergolan ned mot vita huset är så vacker. Det är hanförande och man har svårt att ta in hur otroligt fint det är. Jag gillar känslan av en riktigt uppvuxen pergola, när vi själva försöker visualisera hur vår trädgård kommer se ut om 15år är dessa bilder bra att ta fram.


Skyltarna i metal är så fina.


Minette


Kolla underplanteringen med alunrot, så vacker. Scharlachglut är rosen över. Jag har också sått över 100 alunrot frön som nu står i tvättstugan. Jag håller tummarna att det blir några plantor.


Dessa två vita klätterrosor föll jag extra mycket för. Det är Long john silver och Felicite et Perpetue. Det är engångsblommande zon 2 rosor så det är en chansning hos mig men samtidigt så ligger rosariet väldigt nära vattnet och det är alltid minst 1-2 grader kallare i Järna än tex Södertälje så jag tror och hoppas att de kan funka hos mig. Jordmånen är detsamma, tung styv lera. Det ger mig glädje för funkar det där så borde det funka hos mig.


'Madame Legras de St. Germain' så fin.


Så fin, Gipsy Boy står på min önskelista.


Tuscany tror jag att detta är. Fina stora ljusgröna blad till den mörka mörka blomman. Det är förtjusande.


Denna hamnade också på önskelistan. Jag vet inte mycket om denna ros annat än att den är bedårande vacker.


Vackra Leda borde finnas i alla trädgårdar. Den är förtjusande.

Avslutande bjuder jag på denna bild som jag tycker säger ganska mycket om lugnet och stämningen ute på seminarieområdet. Mitt tips är dock att åka mitt i veckan och gärna tidigt på förmiddagen eller lite senare på eftermiddagen då det är minst folk. När man kikar runt på allt detta vackra så vill man inte trängas.

English:

This is pictures from the Rudolf Steiner seminarum in Järna. They have an amazing garden and a rosarium. I used to go to school there from 1st to 9th grade. I visit the rosegarden almost every year. Also my children loves to play in the school playground that has really fantastic swings. I love this garden that for me is a reminder of how wonderfull an organic garden can be. If you have a chance a really recomend a visit to this garden, but do avoid weekends and mid-day. You do want to enjoy this without a crowd of people around you. Se this link to the "Castlegardener" for more pictures of the rosegarden.

Bilder: privata. Tänk på copywrigten.

8 kommentarer:

 1. I love the photo of 'Minette". I have never heard of this one and when I looked it up, it is only sold in Canada. Also, I see that it has another name in the US. 'Banshee'. I may have to give the alba/centifolia a try.

  Jim

  SvaraRadera
 2. Skulle mer än gärna besöka denna trädgård som ju inte alls ligger långt borta. Kanske blir det till sommaren.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Jim: The rose is also called "the Nordic rose".
  I do not have it in my garden yet.

  Inger: Ja absolut, det måste du göra. Det är ett lugn över hela stället. Om jag bodde närmare så skulle jag åka varje vecka och sätta mig på en sten nere vid vattnet och bara vara :-) Det är livet det.

  SvaraRadera
 4. Hej Nina! Jättefina bilder och rosor är verkligen favorit här också. Prince Charles-rosen är verkligen vacker!

  SvaraRadera
 5. Underbara rosor och så fina foton du har tagit av dem. Besökte också trädgårdsparken senast för några somrar sedan. Blir jätteglad när jag ser på dina foton att några av de clematis som planterades av Magnus Johnson och Arne Klingborg fortfarande blommar....

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra rosenbilder! Vilken ära att ha en länk på den här fina bloggen. Den vill jag gärna följa:) Ha en skön söndagskväll,
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. So many beautiful roses. That looks like a very special place.

  SvaraRadera
 8. En vakker rosehage! Jeg var der i 2005 og har mange rosebilder derfra. Har også noen få i mitt rosegalleri. (http://rosebilder.no søk på Järna).

  --
  Alf

  SvaraRadera